Tuesday, October 18, 2016

See on sinu toidus - akrüülamiid


Akrüülamiid on aine, mis on tõenäoliselt vähki tekitava ja DNA-d kahjustava toimega ning selle aine esinemist meie toidus ei reguleeri ükski regulatsioon.

Akrüülamiid leidub paljudes toiduainetes, mida tarbime iga päev. Näiteks nagu leib, küpsised, kohv ja isegi beebitoidud, samuti friikartulid, kartulikrõpsud, kreekerid, näkileivad, hommikusöögihelbed. Eestis tehtud uuringud näitavad, et enim ületamisi esineb imikutoitudes. Akrüülamiid tekib tärklist sisaldava toidu kuumtöötlemisel  (temperatuuril üle 120°C), näiteks küpsetamisel, röstimisel, grillimisel, friteerimisel või praadimisel.


Selle sisaldust on võimalik regulatsioonide ja erinevate meetmete abil tunduvalt vähendada. Euroopa Liidu poolt on koostatud akrüülamiidi määruse eelnõu esialgne versioon. Praegu seisame aga silmitsi ohuga, et suurte korporatsioonide nagu McDonalds, Burger King, Taco Bell and Pizza Hut´i lobbytöö on piisavalt tulemuslik ning tõsiste regulatsioonide asemel jäädakse vabatahtlike soovituslike piirmäärade juurde, mida on lihtne ignoreerida.


Sellise tulemuse vältimiseks on loodud ka petitsioon asub aadressil: https://actions.sumofus.org/a/eu-protect-our-food-safety/?akid=23392.11414253.N442Uz&rd=1&source=fwd&t=1

Ole teadlik! Eelista puhast toitu. Kodus toitu valmistades hoidu teravilja - ja kartulitoodete üleküpsetamisest.

Kasutatud allikad:

"Akrüülamiid toidus" (DOC). Uuringu lõpparuanne. Roasto, Mati, jt. Tartu : Eesti Maaülikool, 2015

No comments:

Post a Comment